Iscjedak iz genitalija kod muškaraca

ljekarski pregled za otpust kod muškaraca sa uzbuđenjem

Iscjedak iz genitalija kod muškaraca pojavljuje se u obliku male količine tekućine ili sluzi koja ima drugačije stanje i boju. Tekućina (sluz) se izlučuje iz uretre, moguće je i odvojiti sekreciju prepucijumske žlijezde koja se nalazi ispod kože koja prekriva glavu penisa.

Psihološki iscjedak

 • kriterijumi za normu urina su svetlo zlatne boje, bez mirisa;
 • kriteriji za brzinu lučenja iz prostate su viskozna priroda, bijela nijansa, određeni miris sperme;
 • kriterij norme ejakulata je spermatozoid pomiješan sa sekretom koji luči prostata, sive boje, konzistencije sluzi;
 • kriterij za normu smegme je gusta bijela mast.

Smegma (prepucijsko mazivo) nakuplja se pod kožicom penisa i predstavlja nakupljanje masti i ostataka određenih bakterija. Mazivo služi za smanjenje osjećaja trenja između glave i prepucijuma. U različitim životnim razdobljima količina sekreta koju luče prepucijumske žlijezde je različita, vrhunac pada u pubertetu, a do starosti potpuno prestaje.

Ako se ne poštuju higijenska pravila, pod kožicu se skuplja mazivo (smegma). Masti se oksidiraju, a proteini koji čine sastav počinju se razgrađivati. Jednostavno rečeno, započinje proces propadanja. Boja maziva postaje zelenkasta, pojavljuje se truležni miris. Stalno nakupljanje maziva dovodi do kroničnog balanitisa ili, još gore, do razvoja malignih tumora.

Uretralne žlijezde luče bezbojnu tekućinu koja se naziva uretralna reja. Služi za zaštitu uretre. Njegov izgled povezan je sa snažnim uzbuđenjem tokom erekcije. Količina sekreta ovisi o fiziološkim karakteristikama svakog organizma, ali nakon dužeg perioda odbijanja seksa količina se povećava.

Ujutro su mogući vlažni snovi (spontano ispuštanje sjemena) koji nisu povezani sa seksom. Zagađenje je moguće i kod adolescenata i kod zrelih muškaraca koji dugo nisu imali spolne odnose.

Uz jaku napetost trbušnih mišića, mala količina prozirne sluzi oslobađa se iz uretre. Takođe, prostatoreja se može pojaviti tokom zatvora.

Patološke promjene u iscjedaku

Abnormalni iscjedak iz penisa može ukazivati na spolno prenosive bolesti (STD), rak, nespecifičnu upalu ili genitalnu traumu.

Od običnih sekreta moguće je razlikovati one koji su povezani s patološkom prirodom, vjerojatno po svojoj prirodi, mirisu, boji:

 • volumen pražnjenja postao je mnogo obilniji ili, obrnuto, smanjen;
 • boja se promijenila, iscjedak se zamutio;
 • bilo je nečistoća krvi, gnoja, grudica sluzi;
 • promjena u strukturi: iscjedak je postao ljepljiv i gust;
 • miris je postao riblji, kiseo ili trulež;
 • neugodne senzacije pojavljuju se prilikom mokrenja.

Ako primijetite bilo kakvu promjenu u iscjetku, opasno je samoliječiti. Potrebno je što prije zatražiti liječnički savjet, obavezno obaviti pretrage, a također uzeti i bris.

Karakteristika pražnjenja STD

Iscjedak koji postane vrlo viskozan i ima prozirnu boju, u pravilu je kronični oblik mikoplazmoze i ureaplazmoze, klamidije. Prilikom analize leukociti se nalaze u vidnom polju do 5 jedinica.

Ako je iscjedak postao bijel i proziran, to ukazuje na prisutnost akutnog oblika mikoplazmoze, klamidije, ureaplazmoze.

Iscjedak s gnojnim mrljama i karakterističnim mirisom znak je gonoreje. Struktura im je vrlo gusta i ljepljiva, boja je zelenkasto-žuta. U laboratorijskim testovima otkriva se veliki broj leukocita. Također se bilježe bolni osjećaji prilikom mokrenja.

Infekcije s više patogena česte su kod spolno prenosivih bolesti. Simptomi i priroda iscjedaka dobivaju potpuno drugačiji izgled, pa je vrlo važno provesti visokokvalitetne laboratorijske pretrage kako bi se identificirali pravi uzročnici bolesti.

Ne-venerična upala i iscjedak kod muškaraca

Ne-spolna upala javlja se kada nespecifične bakterije uđu u zdjelične organe, a mogu biti i posljedica imunoloških problema. Vlastita mikroflora postaje uvjetno patogena, kada patogene bakterije, koje su u malom broju, počinju prevladavati nad korisnim bakterijama, uzrokujući tako ne-spolnu upalu.

Negonorejski uretritis karakterizira iscjedak u obliku gnojnih kvržica u malim količinama. Česta je potreba za mokrenjem, osjećaj svraba. Infekcija se uzdiže, prvo inficirajući mjehur, zatim bubrege. Kad se bubrezi zaraze, iscjedak sadrži krv. Ovo je vrlo opasan simptom.

Gljivice iz roda Candida uzrokuju kandidijazu. Povećanje broja ovih gljivica događa se s slabljenjem vlastitog imuniteta, kao i nakon uzimanja antibiotika. Simptomi uključuju iscjedak koji po strukturi podsjeća na svježi sir. Osjeća se kiselkast miris, osjećaj svrbeža, posebno pri mokrenju.

Gardnerelozu uretre određuje specifičan riblji miris, iscjedak postaje žuto-zelene boje, male zapremine. Ova infekcija nastaje kada dođe do kršenja mikroflore, drugim riječima, kada se pojavi disbioza.

Ako se kožica upali (balanopostitis), iscjedak postaje gnojan i ima sluz. Glava penisa postaje crvena i postaje jako bolna.

Prostatitis se manifestira kao mutni iscjedak koji se pojavljuje na kraju mokrenja. Ova bolest ima ozbiljne komplikacije poput nedostatka erekcije i potpune impotencije, anurije.

Iscjedak koji nije karakterističan za upalu

Spermatoreja je pasivno curenje sjemena, bez masturbacije ili spolnog odnosa. Ova je bolest najčešće posljedica stresa, neuroze ili bolesti kralježnice. Kod spermatoreje kanali se inerviraju.

Krvavi iscjedak može se pojaviti nakon traume uretralnog kanala, uzimanja brisa, umetanja katetera, kao i kada pijesak ili sitno kamenje prođu kroz uretralni kanal. U ovom slučaju, hematoreja je vrlo bolna.

Ozbiljan simptom je smeđi iscjedak s gnojem i krvlju - oni ukazuju na prisutnost malignog tumora.

Ako u sebi nađete nekarakterističan iscjedak, odmah se obratite zdravstvenoj ustanovi i poduzmite potrebne pretrage. Što se prije postavi tačna dijagnoza, prije će doći do oporavka.

Kako ide pregled?

 1. Prije svega, vrši se pregled penisa. Postupak je neophodan kako bi se identificirali tragovi traume na glavi i prepucijumu. Pazite na osip ili iscjedak.
 2. Obavezan pregled i palpacija limfnih čvorova u preponama, određivanje njihove veličine, stanja, temperature.
 3. Uzorkovanje sekreta iz prostate za laboratorijsko istraživanje - za to se masaža prostate vrši kroz rektum.

U laboratoriji se pod mikroskopom vrši proučavanje prikupljenog materijala:

 • bris može odrediti zrelost leukocita, njihov broj u vidnom polju. Povećana količina ukazuje na akutni uretritis ili kronični upalni proces;
 • povećan broj eozinofila ukazuje na alergijski proces u uretri;
 • kada se otkriju eritrociti, možemo govoriti o tumorima, ozbiljnoj upali;
 • ako količina epitela prelazi normu, onda govorimo o kroničnom uretritisu;
 • bris sadrži spermu - spermatoreju;
 • u razmazu se nalazi sluz - uretroreja;
 • u razmazu su prisutna zrna lipida - prostatoreja.

Za pouzdane rezultate morate slijediti neka pravila: nemojte se prati prije uzimanja materijala, nemojte imati spolne odnose dan prije analize, ne idite u toalet nekoliko sati prije uzimanja brisa.

Inokulacija LHC-om potrebna je za identifikaciju najvećeg broja mikroorganizama koji pripadaju istoj vrsti. Njihova svojstva se proučavaju radi daljnje dijagnoze infekcije. Uzima se opća analiza krvi i urina. Ultrazvučno se pregledaju zdjelični organi i prostata, prema potrebi prema indikacijama, zatim tomografija.

Svaki neobičan iscjedak ozbiljan je razlog za posjet ljekaru. Ne možete se samoliječiti, čak i ako vam se bolest čini očiglednom. Na ovaj način mogu se zaraditi komplikacije koje je teško liječiti čak i najjačim antibioticima. Upalni proces neće prestati, već će samo poprimiti latentni oblik, koji je prepun ozbiljnih komplikacija, pa sve do smrti.

Preventivne mjere

Bilo koju bolest je lakše spriječiti nego liječiti, pa se, poštujući jednostavna pravila osobne higijene, možete zaštititi od mnogih problema. Osim toga, postoji još nekoliko pravila:

 • donje rublje treba biti od prirodnih materijala, a ne usko;
 • potrebna je odgovarajuća kontracepcija;
 • neobavezan seks treba izbjegavati.

Obavezno liječenje oba partnera potrebno je ako se kod jednog od njih otkrije spolna bolest. U suprotnom će se stalno javljati ponovna infekcija, što je opasno pri prijelazu u kronični oblik, pa čak i neplodnost.