Hiperseksualnost kod muškaraca - gdje je norma, a gdje poremećaj

preuzbuđeni muškarac u krevetu sa ženama

Koncept "preuzbuđenosti kod muškaraca" može se posmatrati sa dvije tačke gledišta: situaciona (privremena) jaka seksualna želja, koja u nedostatku implementacije dovodi do bolnih senzacija, i stalno povećan libido (satirijaza, hiperseksualnost). U potonjem slučaju, trajno seksualno uzbuđenje ne nestaje nakon ejakulacije i značajno pogoršava kvalitetu života: muškarac nije u stanju da se koncentriše na bilo koju aktivnost, nervozan je, depresivan. Takva hiperseksualnost je, u stvari, slična prijapizmu - nerazumnoj bolnoj erekciji koja ne jenjava nakon ejakulacije. Razlozi mogu biti i fiziološki i psihogeni.

Uzroci i simptomi hiperseksualnosti

Kod mladih muškaraca česta seksualna prenadraženost, sve do spontane ejakulacije, je normalna, zbog povećanog nivoa testosterona. To je takozvana pubertetska hiperseksualnost. Glavni simptomi su:

 • Osjećaj povećanja genitalija ("zvonjenje jaja");
 • Povećana osjetljivost erogenih zona;
 • Intermitentna groznica, znojenje;
 • Pojačano mokrenje, često praćeno bolnim bolovima u donjem dijelu trbuha i donjem dijelu leđa.

Urolozi obično ne pridaju veliki značaj pritužbama na hiperseksualnost ako dolaze od mladih pacijenata. Ljekari ih šalju psihologu, ali za svaki slučaj prepišu testove na genitalne infekcije.

Abnormalna hiperseksualnost može biti urođena (primarna) ili stečena. Kongenitalni oblik hiperseksualnosti može biti povezan sa patologijama centralnog nervnog sistema, endokrinim poremećajima i mentalnim poremećajima. Stečeni oblik se dijeli na fiziološki i patološki. U prvom slučaju, pojačan seksualni nagon može biti uzrokovan stresom ili visokim nivoom testosterona u krvi.

Patološki oblik se u pravilu razvija na pozadini organskih patologija središnjeg nervnog sistema. Oni su izazvani:

 1. Neuroinfekcije (encefalitis, meningitis).
 2. Trauma glave.
 3. Vaskularne lezije i tumori mozga.
 4. Trovanje uzrokovano upotrebom alkohola ili droga.

Hiperseksualnost u odrasloj dobi može biti uzrokovana endokrinim poremećajima – viškom hormona stresa ili testosterona (zbog hiperfunkcije testisa ili kore nadbubrežne žlijezde).

Hiperseksualnost neurotične prirode razvija se na osnovu osjećaja vlastite inferiornosti, nedostatka povjerenja u svoju mušku solventnost. Stalna želja za seksualnim odnosom u ovom slučaju je nesvjestan pokušaj da se dokaže sebi i drugima da nema problema s intimnim životom.

Povećana hiperseksualnost neurotične prirode može se javiti kod muškaraca starosne dobi za penzionisanje tokom perioda nestanka seksualne funkcije. U ovom slučaju razlog je podsvjesna želja da "ostane u redovima", da nadoknadi ono što mu je možda nedostajalo u mladosti.

Razlika između normalne hiperseksualnosti i patološke

Granica između hiperseksualnosti uzrokovane jakom seksualnom konstitucijom i izazvane patološkim stanjem je proizvoljna. Nekim muškarcima je potreban seks svaki dan i više puta. Normalno je da proces donosi zadovoljstvo i zadovoljstvo, a da ne trpi profesionalna, kreativna i društvena aktivnost (razvijena struktura potreba). U ovom slučaju možemo govoriti o visokom nivou vitalne energije, a ne o patološkoj pretjeranoj ekscitaciji.

Prirodna primarna hiperseksualnost može biti posljedica genetskih karakteristika. Muškarci čiji su očevi bili seksualno aktivni češće će krenuti njihovim stopama.

Satirijaza je opsesivna bolna potreba za seksom koje se gotovo nemoguće riješiti. S vremenom, takvi muškarci imaju tendenciju seksualnog izopačenja, jer normalne veze za njih postaju previše bezukusne. Drugim aspektima života gotovo da se ne poklanja vrijeme. Takva hiperseksualnost može biti imaginarna ili manična. Potonji oblik je mnogo teže ispraviti.

Fiziološki simptomi hiperseksualnosti kod odraslih muškaraca slični su onima u pubertetu:

 • Produžena erekcija čak i od prolazne erotske slike, fantazija;
 • Prerana ejakulacija;
 • Osjeti povlačenja u donjem dijelu trbuha.

Značajna razlika između patologije i norme je u tome što su muškarci sa snažnom seksualnom konstitucijom u stanju brzo preći na druge vrste aktivnosti (posao, svakodnevni život) odmah nakon što zadovolje svoju fiziološku seksualnu potrebu. Patološka hiperseksualnost vas tjera da doslovno odmah tražite mogućnost novog seksualnog odnosa.

Agitacija i bol u testisima

Bol u testisima zbog neostvarenog seksualnog uzbuđenja javlja se kod mnogih muškaraca, ne nužno hiperseksualnih. Stepen neugodnosti je različit za svakoga. Bol može biti toliko jak da je čovjeku teško hodati. To je zbog prekomjernog dotoka krvi u genitalije, što dovodi do štipanja nervnih završetaka. Dovoljno je da se pacijent opusti, ili da upotrebi anestetik ili antispazmodik.

Uzrok boli tijekom pretjerane ekscitacije može biti varikokela ili genitalne infekcije, čija aktivnost slabi tkivo testisa, narušava njihovu normalnu strukturu. Ako se simptom pojavljuje redovito, trebate se obratiti urologu.

Ako se uz pretjerano uzbuđenje već jasno osjeća nelagoda u preponama, onda masturbacija ili seks neće donijeti olakšanje. S druge strane, orgazam može biti mutan, a ejakulacija može biti vrlo bolna. Bol će se osjećati još oko dva sata, a kod nekih muškaraca neće jenjavati nekoliko dana. Nelagodu možete ublažiti aspirinom. Infuzija peperminta pomoći će opuštanju glatkih mišića.

Jedini način da se spriječi bol je izbjegavanje pretjerane stimulacije. Ako imate spoj bez intimnosti, ali nije isključena seksualna naklonost, onda je bolje da ejakulirate unaprijed. Zvuči čudno, ali ova opcija je bolja nego tada zbog "povratka" do višesatne akutne boli, koja se bukvalno isključuje iz normalnog života.

Ostali problemi hiperseksualnosti

Povećana anksioznost kod muškaraca, nemogućnost kontrole stepena seksualne želje može postati ozbiljan problem. Uz svaku provokaciju, pa tako i na javnom mjestu, dolazi do erekcije koju je teško sakriti.

Često se javljaju apsurdne situacije: seksualno preuzbuđenje tokom predigre (često praćeno ispuštanjem lubrikanta iz Cooperovih žlijezda) završava se otpadanjem penisa prilikom uvođenja ili prijevremenom ejakulacijom čak i prije njega.

Hiperseksualnost vas sprečava da se fokusirate na važne poslovne probleme. Takvi muškarci nisu u stanju da koncentrišu pažnju, pokažu inicijativu, zbog čega često gube posao koji obećava.

Kako se riješiti opsesivne hiperseksualnosti

Liječenje hiperseksualnosti ovisi o uzroku. Prvo treba eliminisati fiziološke faktore. Da biste to učinili, trebali biste započeti s posjetom urologu, provjeriti da nema patologija reproduktivnog sistema, provjeriti nivo hormona. Neuropatolog (neurolog) će pomoći u identifikaciji problema s mozgom i kičmenom moždinom.

Psihogenom hiperseksualnošću se bave psiholozi-seksolozi. Pacijentu možete pomoći samo ako je on sam svjestan problema i želi ga se riješiti. Izbor metoda zavisi od toga koliko je intimni život muškarca bogat, na koje načine, osim u seksu, može da uživa, koje napore je spreman da uloži za lečenje. Ako pacijent nije u stanju da se koncentriše i komunicira sa psihologom, koristi se hipnoza. Paralelno sa psihoterapijskim metodama, ako je potrebno, propisuju se antidepresivi, sedativi i hipnotici.

Šta raditi kod kuće

Seksualno uzbuđenje može progoniti od jutra do večeri. Ako hiperseksualnost nije uzrokovana fizičkim patologijama, možete pokušati sljedeće metode da je smanjite:

 1. Hladno tuširanje, pražnjenje bešike ili obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Mora se imati na umu da je jutarnja erekcija normalna pojava, znak odsustva vaskularne impotencije.
 2. Preporučljivo je da odvojite svo slobodno vrijeme tokom dana. Trening izdržljivosti (umjeren kardio, ponavljanja male težine) može pomoći u oslobađanju seksualne napetosti. Vježbe s velikim utezima, čučnjevi, rad na miješanju i podizanju nogu, naprotiv, dovest će do aktivacije genitalija.
 3. Prije spavanja preporučljivo je uzeti sedativ kako bi se psiho-emocionalna aktivnost počela usporavati.

Možete pokušati da se nosite sa hiperseksualnošću uz pomoć dekocija sedativnih biljaka ili farmaceutskih biljnih preparata. Važno je uzeti u obzir da takva sredstva, posebno valerijana, počinju djelovati tek nakon nekoliko dana redovite upotrebe (kumulativni učinak).

Ako je hiperseksualnost izazvana intoksikacijom alkoholom ili drogom, onda se stanje ne može ispraviti bez oslobađanja od loših navika. Uzimanjem enterosorbenata možete pomoći tijelu u uklanjanju toksičnih tvari.

Zaključak

Preuzbuđenje, hiperseksualnost je mnogo gora od smanjenog libida. U potonjem slučaju, mnogi muškarci vode punopravan društveni život, postižu uspjeh u profesionalnim aktivnostima, ne obraćajući mnogo pažnje na nedostatak seksa. Ovisnost o njemu čini osobu emocionalno (a potom i fizički) onesposobljenom. Prava hiperseksualnost se rijetko razvija. U osnovi, sami muškarci gaje u svom umu potrebu za ulaskom u seksualne odnose. Takve misli usađuje određeno informaciono okruženje, okruženje. Stručnjaci smatraju da što je veći intelektualni nivo razvijenosti, kao i stepen zaposlenosti osobe, to je manja vjerovatnoća da će razviti bilo kakvu mentalnu ovisnost.